Themadag: Van onwetendheid naar weten.

2of3bijEEN organiseert een maatschappelijk atelier bij de start van de vredesweek met het thema: Van onwetendheid naar weten.

Vredesweek 2020 kreeg als thema mee: Vrede verbindt verschillen.

De Abrahamitische godsdiensten zeggen: “als ieder eigen zondigheid benoemt stichten we samen vrede; als we elkaars zonden aanwijzen organiseren we oorlog”.

Verder een feit: Nederlanders vallen makkelijker van hun geloof af, dan dat ze hun folklore veranderen. Moet een politiemacht het Sinterklaas kinderfeest voortaan begeleiden? Het is zonde als we onwetend zijn en blijven over de geschiedenis van Sint en Piet. Is de folklore van Sint en Piet door de eeuwen heen altijd  gelijk geweest? Hebben onze gekleurde medeburgers gelijk als ze  “Zwarte Piet” racistisch vinden? Yosé Höhne Sparborth heeft

in opdracht van de Raad van Kerken Nederland een studie gedaan naar de vele verhalen en beelden rondom Sint en Piet door de tijd heen.

In deze bijeenkomst kunnen we gaan weten en onze onwetendheid afschudden.

Wat betekent dit weten nu voor ons? Kunnen met deze wetenschap verschillen verbonden worden en hoe? Wat is onze eigen rol en dat van onze geloofsgemeenschap of kerk daarin?

Kent u de bonte verschillen in de geschiedenis van de Sint? En wanneer kwam Piet helpen?

Daarom een Maatschappelijk atelier. Over een kinderfeest in al zijn historische veelkleurigheid bezien en in het licht van actuele maatschappelijke thema’s en verschillen.

Zaterdag 19 september, 11.00 – 14.00 uur. 

Stadsklooster Antonius, Kanaalstraat 198, Utrecht (lopend goed bereikbaar van Utrecht CS)

Programma:

11.00 uur
Welkom en mededelingen.
11.10 uur
“Sinterklaas en Piet door landen en eeuwen heen in vele gestalten” (mrt 2018) Inleiding door Yosé Höhne Sparborth, lid namens 2of3bijEEN in de taakgroep Pelgrimage van gerechtigheid en vrede van de Raad van Kerken Nederland.
11.45 uur
Samen, nu met kennis, zoeken naar praktische opties en ideëen om in deze tijd verschillen te overbruggen. Onderwijl coronaproof koffie/thee.
13.00 uur
Verzamelen van bevindingen.

Organisatie: 2of3bijEEN samen met Stadsklooster Utrecht / entree vrij, vrije gift. www.tweeofdriebijeen.nl   www.stadskloosterutrecht.nl

N.B. De bijeenkomstruimte is coronaproof ingericht en we volgen de RIVM richtlijnen. U ook.

Belangstellenden AANMELDEN via: info@tweeofdriebijeen.nl voor 17 september a.s.

In verband met corona kunnen slechts 30 personen deelnemen. (vol=vol)

Jan Schenkman staat bekend als de waarschijnlijke bedenker van het moderne Sinterklaasfeest als pedagogisch kinderfeest. In zijn prentenboek Sint Nicolaas en zijn knecht (Amsterdam, 1850 en herdrukken tenminste in 1880, 1885 en 1907) voerde hij nieuwe elementen in als de stoomboot uit Spanje, Zwarte Piet met zak en roe, het rijden van Sint over de daken en het gooien van pakjes door de schoorstenen. (Samenvatting door Wikipedia)

Deel dit artikel!

Comments are closed.